День Соборності

День Соборності займає особливе місце в історії становлення України, оскільки саме 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі відбулись урочисті збори. На них був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину, із єдиним державним гербом - тризубом.

Над святковою синьо-жовтою Софійській площею тоді лунало величне: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну».
Це державне свято стало символом єднання українських земель. І хоча тоді таки не вдалося повністю зберегти бажану єдність і незалежність, Акт «Злуки УНР і ЗУНР» став реальним утіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу.

Навіть зараз, у нелегкі часи для нашої Батьківщини, ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України, навіки залишиться непорушною. Адже вона скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття й тих, хто і зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави.

Кiлькiсть переглядiв: 0